ukr rus
38(044)483-83-27
м.Київ, вул. Дегтярівська 25/1, індекс 04119
dezcontrol.kiev.ua
Дезконтроль. Ви надійно захищені.
Ваша біологічна безпека - наш обов’язок.
  

  • якість та своєчасність
  • багатий досвід

  • масовість рішень
  • задоволені клієнти
  • природна безпека
  • мінімальна шкода довкіллю
 Дезінфекція - комплекс заходів, спрямованих на знищення у зовнішньому середовищі патогенних мікроорганізмів. Дезінфекція входить у комплекс протиепідемічних та санітарно-профілактичних заходів.
    Дезінфекцію підрозділяють на поточну, заключну і профілактичну.
    Поточну дезінфекцію проводять до госпіталізації інфекційного хворого, у разі залишення його на дому, а також в інфекційних, протитуберкульозних та поліклінічних установах. При цьому систематично знезаражують виділення хворого, посуд, білизну та інші предмети, що були у користуванні хворого, проводять щодня вологе прибирання приміщень із застосуванням дезінфікуючих засобів. Поточна дезінфекція супроводжується суворим дотриманням правил особистої гігієни хворим і доглядають персоналом. Найбільш простими і доступними способами поточної дезинфекції є кип'ятіння, вологе прибирання приміщень із застосуванням дезінфікуючих розчинів, використання хімічних дезінфікуючих засобів для знезараження виділень хворого, замочування білизни і т. д.
   Організовує поточну дезінфекцію персонал лікувальних установ або помічник епідеміолога санепідстанції. Контроль та методичне керівництво за правильним проведенням поточної дезінфекції покладається на дезінфекційні станції або дезінфекційні відділи санепідустанов. Безпосередніми виконавцями поточної дезінфекції є спеціально навчений середній медперсонал в лікувальних установах, або, в домашніх умовах, доглядають за хворим підготовлений домашній персонал. Проведення поточної дезінфекції припиняють після госпіталізації або одужання хворого за вказівкою лікаря.
    Заключну дезінфекцію проводять після видалення хворого з вогнища (у разі госпіталізації, видужання або смерті). Мета заключної дезінфекції - повне звільнення вогнища інфекції від збудників захворювань. Заключна дезінфекція має особливо велике епідеміологічне значення у зв'язку з тим, що багато збудники інфекцій здатні тривалий час залишатися життєздатними на об'єктах зовнішнього середовища. Ефективність заключної дезінфекції визначається термінами та повнотою її проведення після видалення хворого з вогнища. В містах її проводять в перші 6 год. після госпіталізації хворого, а в сільській місцевості - не пізніше ніж через 12 год. Заключну дезінфекцію проводять дезінфекційні станції, дезінфекційні відділи санепідустанов та лікарські дільниці. Дезінфекційні роботи у вогнищі закінчують оформленням відповідних документів.
    Профілактичну дезінфекцію проводять з метою попередити поширення інфекційних захворювань переважно в місцях скупчення людей (в дитячих колективах, закладах громадського харчування, медичних установах). Найбільш поширеними методами профілактичної дезинфекції є кип'ятіння, своєчасна прибирання з вивезенням сміття та інших відходів, хлорування води і т. п. До профілактичних заходів відноситься також боротьба з комахами і гризунами.
   Всі хімічні дезінфікуючі засоби токсичні для людей і тварин, тому, працюючи з ними, треба дотримуватися заходів обережності.
   Важливим моментом є дотримання регламентів та режимів дезінфекції при різних інфекційних захворюваннях.
   Особливу увагу слід приділяти дезінфекції транспорту. Дезінфекція транспорту для харчової продукції – це профілактичний захід, тому зазвичай, дезінфекційні засоби при цьому використовуються за режимами застосування, що забезпечують знищення збудників бактеріальних інфекцій.
   Тільки на одну хвилинку поміркуйте, що може статися з харчовими продуктами, що перевозяться в забрудненому транспорті. Скільки біди може принести така недбалість. Адже невидимі неозброєним оком патогенні мікроорганізми можуть виживати на різноманітних поверхнях досить довго. А потрапивши в харчі швидко розмножуються і викликають різноманітні інфекції.
    Тому, весь транспорт, призначений для перевезення будь-яких харчових продуктів, медикаментів, виробів медичного призначення підлягають обов’язковій санітарній обробці. Санітарна обробка включає в себе очищення, миття та дезінфекцію. У зв’язку з цим, внутрішні поверхні вагонів, кузовів автомобілів, причепів, цистерн, відсіків, інших ємностей для продуктів харчування, повинні покриватись покриттям, що піддається миттю та дезінфекції.
   Для знезараження транспорту використовують волого-механічний метод (розпилювання розчинів автомаксом чи гідропультом) та аерозольний (насищення повітря дезінфектантом за допомогою аерозольних генераторів).
    Санітарна обробка транспорту передбачає:
1)    прибирання кузова та кабіни за допомогою щіток, віників чи
пилососа;
2)    зовнішнє миття кузова автомобіля  лужною водою ( температура
води 35-400С) з подальшим споліскуванням водою зі шланги;
3)    миття внутрішніх поверхонь автомобіля за допомогою щіток
миючим розчином (температура 55-600С) чи механічним способом зі шланга водою під тиском 1,5 атм. При температурі 65-700С протягом 2-3 хвилин;
4)    після миття миючими розчинами внутрішня поверхня кузова
автомобіля обов’язково споліскується до повного видалення залишків миючих розчинів, потім просушується і провітрюється для видалення побічних запахів;
5)    дезінфекція внутрішніх поверхонь кузовів проводиться дезінфікуючими розчинами засобів, що зареєстровані в установленому законодавством порядку і можуть використовуватись на підприємствах продовольчої торгівлі, громадського харчування, на підприємствах харчопереробної промисловості.
   Дезінфікуючий розчин наноситься на поверхню шляхом розпилення його за допомогою апаратури із розрахунку 150 мл. на 1 м.кв. Після цього витримується час експозиції (у відповідності до режиму застосування деззасобу). Частіше вибирається один з коротких термінів експозиції (від 5 до 15 хвилин), в  залежності від вибраного для дезінфекції дезінфекційного засобу. Після належної витримки дезінфікуючий розчин змивають з поверхні чистою водою.
   Дезінфекція транспорту проводиться за необхідністю, але не рідше 1 разу на 10 днів.
При приготуванні дезінфікуючих розчинів дуже важливо  дотримуватися наступних правил:
  • Попередньо відміряти чи відважити необхідну кількість дезінфікуючої речовини у суворій відповідності з робочою концентрацією і кількістю розчину, що готується;
  • З метою запобігання зменшенню активності дезрозчинів рекомендується робочі розчини готувати безпосередньо перед використанням, незалежно від можливого терміну зберігання невикористаних розчинів;
  • При користуванні дезінфікуючими речовинами, особливо тими, яким притаманна леткість, приготовлені безпосередньо перед застосуванням розчини необхідно тримати у закритих ємностях;
  • Дезінфікуючі розчини, що розкладаються під дією світла, готують і зберігають у темному скляному посуді чи у посуді, захищеному від дії світла.
  • Слід прагнути до застосування найбільш оптимальних концентрацій з точки зору витрат концентрату та ефективності робочих розчинів.
   Дотримання правила щодо постійної, регулярної санітарної обробки транспортних засобів для харчових продуктів, попередить виникнення небажаних ускладнень під час транспортування, а в кінцевому результаті і зекономить кошти.
    На сьогоднішній день зареєстровано понад 50 дезінфекційних засобів, із яких принаймні половина може використовуватись для дезінфекції транспортних засобів для харчової продукції.
   За вмістом активнодіючої речовини розрізняють декілька видів
дезінфектантів: галоїдвміщуючі сполуки, перекисні сполуки, альдегіди, сполуки з гуанідіновою структурою, спирти, феноли, кислоти, четвертинні амонієві сполуки (ЧАС).
   Найчастіше на сьогодні для дезінфекції транспорту використовуються хлорвміщуючі препарати у вигляді порошку (наприклад Хлорантоїн, Дезактін, Хлорамін), а останні роки і таблетовані (Жавель, Жавелін, Клорсепт, тощо), а також рідини (Жавель, Неохлор).


Меню навігації:
Авторизація
Електронна скринька
Пароль


Забули пароль?

Реєстрація